poliranje

 Paste i kolutovi


pasta za poliranje

Paste za poliranje

Možemo ih podeliti:

1. Prema gustini: tvrde i tečne

- tečne paste: služe za mašinsko, automatizovano poliranje, gde je površina manja, ali broj komada je veliki.

- tvrde paste: služe za svakodnevno, ručno poliranje. U ovom slučaju ne trebaju specijalne mašine, površine su velike ili broj radnog komada nisu velike.

 

2. Prema vrsti materijala za koji se primenjuje

- paste za metale sa sadržajem gvožđa
- paste za metale bez sadržaja gvožđa
- paste za sve vrste metala
- paste za titanijum
- paste za plemenite metale
- paste za plastiku, lak i farbu 

 

3. Odnos stepena skidanja materijala i stepena površinskog sjaja:
- skidanje materijala
- površinski sjaj

Da biste dobili zahtevani sjaj, treba da izaberite adekvatnu pastu za poliranje. Ako treba više skidati, ostaju dublji risevi, znači da površina neće biti toliko sjajna. Ovo važi i obrnuto.

Primerak:

PastaZa koji materijal služiSkidanja materijalaPovršinski sjaj
Extra cutmetale sa sadržajem gvožđa101
Chromax supersve metale49
Tripomax supermetale bez sadržaja gvožđa85
Maxfinsve metale67
ChromaxSve metale59
Glomaxmetale bez sadržaja gvožđa77
Plastimaxplastike49

Najviše materijala skidaju paste sa brojem 10, najviši sjaj dobijaju sa brojem 10Svi ovi tehnički detalji su "kodirani" u boji paste. To znači da paste različite boje imaju različite  osobine (različiti proizvođači imaju različite boje, iako njihove paste imaju iste osobine).kolut za poliranje

Kolutovi za poliranje


1. Materijali:

- Sisal: grubi, tkani kolut; proizvodi se od vlakna kaktusa

Koriste za predpoliranje, uglavnom za inox. Proizvođači uvek predlažu kakvim kolutom i pastom polirati određeni materijal. Postoji impregnirana i neimpregnirana verzija. Impregnirana je tvrđi od neimpregniranog. Boje kolutova označavaju tvrdoću, ali različiti proizvođači koriste različite boje. Najkorišćenije boje su: žuta, crvena, zlatne boje, zeleni, sivi (žuta je najtvrđa, siva je najmekša)
- Platno ili krpa: šiveno od pamučne tkanine

Koristi se za srednji stepen poliranja. Kad je kvalitet poliranja veoma osetljiv na rezultat, treba koristiti beli, neobojeni kolut.

Ovi kolutovi mogu da se sastave od segmenata ili od punih krugova. Oni koji su sastavljeni od punih krugova imaju dužu trajnost. 


- Čoja, ili vunena tkanina: je izrađeno od vune. Vunena tkanina isto je šivena kao pamučni kolut sa sličnim osobinama. Jeftinija je u odnosu na pamuk.


- Filc: je isto zastupljen u tehnici poliranja. Osnova je vuna, izrađuje se posebnom tehnologijom, u tablama. Od filca se izrađuju najviše dimenzija i oblika alata za poliranje.

2. Dimenzije i asortiman možete pogledati  na sajtu www.flexing.rs


3. Gustina šivenja: gusto i retko šiveni kolut. Retko šiveni se koristi za fino poliranje, za završne poliranje za visoki sjaj. Gusto šiveni služi za predpoliranje.


4. Način šivenja: spiralno, koncentrično. Kad je spiralno šiveno, kolut udara, jer mu tvrdoća je različita po obimu. Zato ako može, koristite kolut sa koncentričnim šivenjem, jer tako možete ujednačeni pritisak dostići na radni materijal. To znači i bolji krajnji rezultat.


5. Materijal konca:  polietiletilen ili pamučni. Polietilen ostavlja tragove na radnom predmetu, maže se. Mada je cilj poliranja da ne ostaje ništa na površini...samo sjaj. Zato koristite kolut šiveno od 100% pamučnog konca.


Smernica korišćenja kolutova i paste na određenim materijalima  možete pogledati u tabeli na Saveti stranici.

Ako vam se sviđa naša web stranica i mislite da dajemo relevantne infromacije, podelite ove informacije sa drugima: